3 Ağustos 2008 Pazar

Titandioksit

Molekül Formülü : TiO2

Mol Ağırlığı : 79.87 g/mol

Görünüş : Beyaz Katı

Özkütle : 4.23 g/cm3

Ergime Noktası : 1870 oC

Kaynama Noktası : 2972 oC

(Titandioksit Tozu) (Titandioksit molekülü)

Titan(4)oksit veya titania olarak da adlandırılan titandioksit doğada titanyum elementinin oksitlenmesiyle ortaya çıkmakta olup molekül formülü TiO2 dir. Pigment olarak kullanıldığında titanyum beyazı adını alır. Boya sanayinden güneş kremine kadar geniş kullanım yelpazesi ise bileşiği asıl değerli kılandır.

Ortaya Çıkış

Titandioksit doğada çok bilinen minerallerden olan rutil ve anataz’da bulunmaktadır. Bu iki mineral toplamda 6 koordine titanyum içermektedir.

Doğada bulunan titandioksit kaynakları ticari amaçlı titanyum kullanımı için toplanmakta ve işletilmektedir.

(Titandioksit nano-kristali)

Üretim

Ham titandioksit, titantetraklorür aracılığıyla arıtılır. Bu işlemde en az %90’ı TiO2’den oluşan ham maden filizi karbon ile indirgenip, klor ile yükseltgendikten sonra titantetraklorür elde edilir. Bu titantetraklorür tekrar saflaştırılıp oksijenle tepkimeye sokularak titandioksit elde edilir.

Kullanım Alanları

Titandioksit parlaklığından ve ışığı yüksek oranda kırabilme özelliğinden dolayı en yaygın kullanılan beyaz pigmenttir.

Dielektrik Aynalar, Mücevher (sarı yakut gibi) kullanım alanlarının yanı sıra asıl önemli işlevi boya, plastik,kaplama,kağıt,mürekkep,gıda,ilaç ve de özellikle diş macunu üretiminde opaklaştırıcı olarak kullanılmasıdır. Bununla birlikte, kozmetik ve cilt bakımı ürünlerinde, titandioksit pigment ve koyulaştırıcı olarak kullanılır.

UV emici özelliği ile tehlikeli UV ışınlarını ısı enerjisine dönüştürermesinden dolayı bu pigment plastik üretiminde yaygın olarak kullanılır.

Titandioksit seramik sanayinde sırda opaklaştırıcı olarak kullanılır.

Yarı iletken olarak da kullanılır.